Cum se poate ameliora durerea provocata de sindromul de tunel carpian?

By: shunemar

Cand nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior, este presat sau ciupit in tunelul carpian, un pasaj ingust situat in incheietura mainii, poate aparea sindromul de tunel carpian (STC). Aceasta este cea mai frecventa neuropatie de compresie la nivelul mainii si apare, de regula, din cauza miscarilor repetitive ale mainii si incheieturii mainii, utilizarii regulate a uneltelor vibratoare, cantatului la un instrument muzical sau muncii manuale.

De obicei, sindromul de tunel carpian incepe cu furnicaturi si amorteala in primele patru degete ale mainii, ulterior cauzand si durere. Pot fi afectate ambele maini, insa de cele mai multe ori, boala apare la mana dominanta.

Desi se stie ca interventia chirurgicala este singura metoda cu adevarat eficienta prin care se poate trata sindromul de tunel carpian (doar in acest fel se poate inlatura elementul compresiv), exista modalitati prin care se pot ameliora durerea si celelalte simptome suparatoare fara a se interveni chirurgical. Sigur, metodele conservatoare pot fi utile doar in cazurile incipiente de STC.

​Metode nechirurgicale de tratare a sindromului de tunel carpian

  • Aplicarea de comprese reci pe incheietura mainii. Compresele trebuie aplicate de cateva ori pe zi, timp de 10-15 minute;
  • Evitarea activitatilor care implica utilizarea intensa a mainii si incheieturii mainii;
  • Purtarea unei atele pentru incheietura mainii. Atela este utila pentru a evita indoirea sau extinderea excesiva a incheieturii mainii si este recomandata a fi folosita in special noaptea, cand simptomele tind sa fie mai prezente;
  • Administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a atenua durerea si inflamatia, cum ar fi ibuprofenul;
  • Fiziokinetoterapia. Un specialist in fiziokinetoterapie te poate invata sa faci diferite exercitii pentru mana, care sa te ajute sa scapi de dureri;
  • Injectiile locale cu substante cu rol antiinflamator (corticosteroizi). Deseori, la pacientii cu dureri mai severe, medicii de mana recomanda injectiile cu corticosteroizi in incheietura mainii. Acestea ajuta nu numai la inlaturarea durerii, dar si la diminuarea inflamatiei, iar rezultatele lor sunt vizibile timp de cateva luni.

​Operatia pentru sindromul de tunel carpian

Daca aceste metode nechirurgicale nu ofera alinare sau daca boala este deja in stadiu avansat, interventia chirurgicala ramane singura optiune de tratament. Operatia este insa destul de usoara, dureaza doar 15-20 de minute si nu necesita spitalizare.

Interventia consta in sectionarea ligamentului carpian transvers (acea structura fibroasa care acopera tunelul carpian) in vederea maririi calibrului canalului. Poate fi facuta endoscopic sau prin metoda deschisa, cea din urma fiind si cea mai recomandata, deoarece prezinta cel mai mic risc de lezare a nervului median in timpul manevrei de sectionare a ligamentului. In plus, incizia este minima (de circa 2 cm), iar cicatricea ramasa in urma devine aproape insesizabila dupa vindecare.

Lasă un comentariu