​Cum se toarnă asfaltul pentru a avea o durată de viață cât mai mare

By: shunemar

Procesul de turnare a asfaltului, indiferent că este vorba despre asfaltarea unor drumuri sau despre asfaltare curte, are un impact direct asupra durabilității și calității materialului. Procesul necesită o planificare riguroasă, materiale de calitate și tehnici corecte pentru a garanta o durată de viață extinsă a suprafeței asfaltice.

Care sunt pașii necesari pentru a turna asfaltul corect?

​Planificarea și pregătirea terenului

Primul pas în turnarea asfaltului este evaluarea solului pe care va fi aplicat. Trebuie să se asigure că terenul este stabil și are capacitatea de a susține greutatea asfaltului și traficului viitor. Testele geotehnice sunt efectuate pentru a determina compoziția și rezistența solului, precum și pentru a identifica eventualele probleme de drenaj. După evaluare, solul trebuie nivelat și compactat corespunzător. Dacă substratul nu este stabil, asfaltul va suferi de tasări și fisuri premature.

În general, se folosește un strat de piatră spartă sau balast pentru a crea o bază solidă, care este compactată în straturi succesive pentru a obține o suprafață uniformă și densă.

Alegerea asfaltului

Există diferite tipuri de asfalt, fiecare având proprietăți specifice care le fac potrivite pentru diverse utilizări:

  • Asfalt la cald (HMA).Cel mai utilizat tip, este aplicat la temperaturi ridicate, de obicei între 150-190 grade Celsius.
  • Asfalt la rece.Utilizat în principal pentru reparații temporare, este aplicat la temperaturi mai scăzute.
  • Asfalt modificat cu polimeri. Oferă o rezistență crescută la fisurare și deformare, fiind ideal pentru zone cu trafic intens și condiții climatice extreme.

Amestecul asfaltic este compus din agregate (pietriș, nisip, praf de piatră) și bitum (un material legant derivat din petrol). Proporțiile corecte ale acestor componente sunt importante pentru a asigura durabilitatea și rezistența asfaltului. Agregatele trebuie să fie curate, uscate și de dimensiuni variate pentru a crea o structură compactă și stabilă.

Turnarea asfaltului

Asfaltul trebuie încălzit la temperatura corespunzătoare înainte de a fi transportat la șantier. Temperatura ridicată menține asfaltul într-o stare lichidă, permițând astfel o aplicare uniformă. Transportul se face în camioane izolate termic pentru a preveni răcirea prematură a materialului.

Asfaltul este aplicat pe substratul pregătit folosind echipamente specializate, precum finisoarele de asfalt. Acestea distribuie materialul uniform pe întreaga suprafață. Grosimea stratului de asfalt este determinată de specificațiile proiectului și poate varia în funcție de tipul de drum și volumul de trafic anticipat.

Imediat după aplicare, materialul trebuie compactat pentru a elimina aerul din amestec și a asigura o legătură solidă între agregate. Compactarea se face folosind role compresoare, care trec de mai multe ori peste asfalt până când acesta atinge densitatea dorită. Această etapă este esențială pentru prevenirea tasărilor și fisurilor.

​Factori care influențează durabilitatea asfaltului

​Condițiile climatice

Temperaturile extreme, fie ele ridicate sau scăzute, pot cauza dilatarea și contractarea asfaltului, ducând la fisuri. De asemenea, înghețul și dezghețul repetat pot deteriora structura asfaltului, mai ales în regiunile cu ierni aspre.

​Traficul

Drumurile cu trafic intens și vehicule grele sunt supuse unui stres considerabil, ceea ce poate duce la deformări și uzură prematură. Este important să se proiecteze drumurile în funcție de tipul de trafic anticipat pentru a evita deteriorările rapide.

​Drenajul

Un sistem de drenaj eficient este crucial pentru a preveni acumularea de apă pe suprafața drumurilor asfaltate. Apa poate pătrunde în structura asfaltului, cauzând fisuri și deteriorări. Drenajul corespunzător ajută la menținerea suprafeței uscate și la prevenirea problemelor legate de îngheț și dezgheț.

Lasă un comentariu