Vrei să-ți construiești o casă de vacanță? De ce să o faci din lemn?

By: shunemar

Toată lumea visează la o casă de vacanță. Este locul unde te retragi pentru relaxare, liniște și reconectare cu natura. Indiferent că vrei o astfel de casă la munte, la mare sau în satul în care ai copilărit, este o idee mult mai bună să o construiești, decât să cumperi una gata construită, care are nevoie de renovare.

Motivele sunt numeroase: o poți personaliza așa cum vrei, ai costuri fixe, fără surprize neplăcute și poți alege materialul din care o vei face. Există case din lemn la cheie, spre exemplu, care au un cost ce începe de la 16000 de euro (vezi pe www.kit-caselemn.ro) și reușesc să ofere o mulțime de avantaje. Prețul este unul dintre motivele pentru care foarte multe case de vacanță sunt din lemn, însă nu este singurul.

De ce să îți construiești o casă de vacanța din lemn?

Lemnul este un material de construcție regenerabil, ceea ce înseamnă că poate fi replantat și recoltat în mod sustenabil. Comparativ cu alte materiale de construcție, cum ar fi betonul sau oțelul, are un impact ecologic semnificativ mai mic. Exploatarea forestieră responsabilă și certificările ecologice garantează că lemnul utilizat provine din păduri gestionate durabil.

Un avantaj major al lemnului este capacitatea sa de a capta și stoca carbonul. Pe măsură ce copacii cresc, ei absorb dioxidul de carbon din atmosferă și îl înmagazinează în structura lor. Chiar și după ce lemnul este recoltat și utilizat în construcții, carbonul rămâne blocat, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Construindu-ți o casă de vacanță din lemn te vei putea bucura și de confort. Datorită structurii sale celulare, lemnul reține aerul, ceea ce contribuie la menținerea temperaturilor interioare stabile. Acest lucru înseamnă că o casă de vacanță din acest material va necesita mai puțină energie pentru încălzire iarna și răcire vara, ceea ce se traduce în costuri mai mici pentru utilități și un confort sporit.

Evident, casele din lemn pot fi construite folosind tehnici moderne de izolare și construcție, care maximizează eficiența energetică. De exemplu, folosirea de pereți dubli izolați sau sisteme de construcție prefabricate pot îmbunătăți semnificativ performanța energetică a unei case de vacanță.

Nu în ultimul rând, lemnul are o rezistență naturală la forțele seismice datorită flexibilității și capacității sale de a absorbi șocurile. În zonele predispuse la cutremure, casele din lemn oferă un nivel suplimentar de siguranță comparativ cu construcțiile rigide din beton sau cărămidă.

Dacă o construiești bine de la început, casa poate deveni extrem de valoroasă în timp

Casele din lemn sunt apreciate pentru valoarea lor estetică și durabilitatea lor, și își pot crește valoarea de revânzare. O casă de vacanță bine construită și întreținută din lemn poate fi revândută cu mult mai mulți bani decât a necesitat pentru construcție.

Cum se întreține corect o casă din lemn?

Simplu. Ai crede că întreținerea este foarte dificilă, însă adevărul este cu totul și cu totul altul. Este esențială aplicarea unui tratament regulat pentru protecția împotriva umidității și insectelor și folosirea unor finisaje de calitate. Finisajele moderne, cum ar fi lacurile și vopselele speciale, pot prelungi viața lemnului și îl pot proteja împotriva factorilor de mediu.

Anual, trebuie să faci o verificare a structurii, pentru a descoperi eventuale daune. În general însă, dacă este bine tratată de la început casa nu ar trebui să aibă probleme în primii ani de utilizare.

Lasă un comentariu