Prin ce se diferentiaza septoplastia de rinoplastie?

By: shunemar

Cu toate ca septoplastia si rinoplastia au o multime de lucruri in comun, acestea au scopuri diferite.

Atat septoplastia, cat si rinoplastia sunt efectuate de medicii specializati in chirurgie plastica si reconstructiva, cum este si doctorul Serban Porumb, unul dintre cei mai mari specialisti in interventiile de rinoplastie de la noi din tara. Totodata, atat rinoplastia, cat si septoplastia implica utilizarea aceluiasi tip de anestezie si au timpi de recuperare similari. In general, pacientii pot reveni la activitatile lor normale in decurs de 2 pana la 3 saptamani de la efectuarea uneia sau ambelor proceduri.

​Care este diferenta dintre septoplastie si rinoplastie?

Ce este septoplastia?

Setoplastia este o procedura medicala utilizata pentru a corecta o deviatie de sept, ajutand la

imbunatatirea respiratiei. In cadrul acestei proceduri, septul deviat – cartilajul care imparte cavitatea nazala in doua pasaje – este reparat. Persoanele cu sept deviat au adesea dificultati de respiratie sau se confrunta frecvent cu infectii cronice ale sinusurilor.

Uneori, septul este deviat pana la punctul in care exteriorul nasului arata deformat, atunci putand fi necesara o interventie atat pentru a optimiza respiratia, cat si pentru a imbunatati aspectul nasului.

Ce este rinoplastia?

Rinoplastia se face atunci cand pacientul doreste o modificare a formei nasului sau. Este o procedura ce poate modifica osul din partea superioara a nasului, cartilajul din portiunea inferioara a nasului, pielea nasului sau o combinatie a celor trei.

Rinoplastia se face de obicei din motive cosmetice. Scopul principal pentru care majoritatea persoanelor apeleaza la aceasta procedura este schimbarea aspecului nasului. Uneori, insa, rinoplastia se face si pentru a imbunatati respiratia – daca narile trebuie largite, de exemplu.

​Cand sunt ambele proceduri necesare?

Exista situatii in care un pacient poate avea nevoie atat de rinoplastie, cat si de septoplastie. De exemplu, daca narile trebuie largite si septul trebuie indreptat, ambele proceduri vor fi efectuate in timpul aceleiasi interventii chirurgicale. Efectuarea ambelor proceduri in timpul aceleiasi operatii poate fi benefica pentru pacient, deoarece acesta va avea o singura perioada de recuperare, in timp ce, daca operatiile ar fi efectuate separat, ar exista perioade de recuperare de la ambele proceduri – ca sa nu mai vorbim de beneficiile financiare de a avea ambele proceduri realizate simultan.

De asemenea, trebuie mentionat ca, uneori, in timpul efectuarii unei rinoplastii, in special a unei rinoplastii de revizuire, poate fi necesar un cartilaj suplimentar pentru a ajuta la modelarea structurii si aspectului nazal. In acest caz, se poate efectua o septoplastie, chiar daca septul este perfect drept.

​Ce este important de retinut?

Desi multi oameni cred ca septoplastia este acelasi lucru cu rinoplastia, aceste proceduri sunt, de fapt, diferite. Rinoplastia se adreseaza aspectului nasului, in timp ce septoplastia se adreseaza cartilajului intern si osului nasului. De obicei, septoplastia este considerata o procedura necesara din punct de vedere medical, in timp ce rinoplastia este mai mult o procedura cosmetica.

Procedurile pot fi efectuate separat sau pot fi facute impreuna, intr-o singura sedinta chirurgicala.

Lasă un comentariu